torsdag 21. mars 2013

Brennnesle Ikke bare et ugrass



Brennnesle 
Ikke bare et ugrass 
Av Anette Grundvig




Visste du at brennesle er en velsignelsesrik grønnsak som Kan brukes på samme måte som spinat, f.eks i lasagne, suppe, wok og gryte? Den smaker best tidlig i vekst sessongen mens den er ung og mør.
Brennesle er rik på klorofyll (som alle mørkegrønne grønnsaker), mineraler og vitaminene A og C.
For medisinsk bruk skal brennesle plukkes når den blomstrer. Noen sykdommer som kan dra nytte av denne urten inkludere bl.a. diare, hemorider, feber og betennelse i nyrene. 
Gamle kjerringråd priser planten som en tonic for blodet og anbefaler den brukt  som en innvendig vårrengjøring. Brennesle hjelper nemlig kroppen til å kvitte seg med avfallstoffer.
Brennesle inneholder histasmin og flere studier har visst at bruk av denne urten har medvirket til mindre plager blandt folk med pollenallergi.



Hell en kopp kokende vann over 1 ts tørket og smuldret urt eller en stilk fersk  urt. Trekk i 10 minutter. Drikk 3 kopper om dagen på våren eller gjennom hele vekst sessongen hvis du har høysnue. Brennesle kan holde seg i kjøleskapet opptil to uker. 
Det kan være lurt å bruke hansker og saks når du skal ut å plukke. Piggene som brenner oss når vi tar på brennesle blir uskadliggjort av koking og tørking. Juicen fra planten kan brukes om du skulle brenne deg.





P.S. Jeg er ingen doktor så du spiser dette på eget ansvar.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar